Woensdag 10 april 2019 organiseerde Duurzaam Amersfoort-Zuid (DA-Z) een tweede inspiratieavond, deze keer met het thema ‘warmtepomp’. Na een avond voor en door wijkgenoten over het isoleren van de woning, als eerste stap richting een aardgasvrije of energie-neutrale woning, waren we nu benieuwd naar een andere warmtebron.

Bij de aftrap van de avond hebben we kort aandacht gegeven aan het concept van de warmtevisie van de gemeente Amersfoort, te lezen op www.amersfoort.nl/aardgasvrij. Als bewoners kunnen we tot 24 april reageren via warmtevisie@amersfoort.nl.

DA-Z had Roel Verheul van Dutch Heathpump Solutions bereid gevonden om ons mee te nemen in de wereld van de warmtepompen. Er zijn grofweg drie typen: een bodem-, een lucht- en een hybride warmtepomp. Alle drie hebben ze voor- en nadelen. Een veel voorkomende vraag is het geluid dat een buitenunit met de ventilator (vergelijkbaar met een airco) van de lucht-warmtepomp maakt. Roel Verheul wist ons te vertellen dat hoe meer het geluid kan weerkaatsen, bijvoorbeeld omdat het tussen muren in staat, hoe harder het geluid klinkt. Klik hier voor de volledige presentatie van Dutch Heathpump Solutions.

Vervolgens deelden vier huiseigenaren hun ervaringen met de warmtepomp. Wat zijn hun tips en trucs?

  • Zorg ervoor dat je huis goed geïsoleerd is voordat je een warmtepomp aanschaft. Een warmtepomp werkt namelijk optimaal in combinatie met lage-temperatuurverwarming, zoals vloerverwarming. Als de isolatie onvoldoende is, verbruikt de warmtepomp relatief heel veel stroom en krijg je mogelijk het huis ook niet warm genoeg.
  • Een hybride warmtepomp helpt de gewone cv-ketel door het water van de cv-installatie te verwarmen met elektriciteit. Je hebt dan nog steeds gas nodig, maar in combinatie met zonnepanelen vormt dit een meer duurzame oplossing.
  • Kijk bij offertes goed welke werkzaamheden je zelf kunt doen; bijvoorbeeld het graven van een sleuf in de tuin voor de leidingen naar de buitenunit (ventilator).
  • Houd bij een bodem-warmtepomp rekening met het overhoop halen van je tuin, vanwege de boringen die gedaan moeten worden in de grond.
  • In de koude periode zorgt de warmtepomp voor het verwarmen van je huis, in de zomer ook voor koeling.

Meer lezen over de ervaringen? Hier vind je de presentaties van de bewoners.

Aan het einde van de avond vroegen we de zaal welke thema’s zich nog meer lenen voor avonden als deze. We kregen ideeën aangereikt zoals: de toekomst van waterstof, wat kunnen we als collectief doen (denk aan gezamenlijke aanschaf van duurzame maatregelen) en of we zelf aan de slag kunnen met het bedenken van een alternatief voor aardgas. Genoeg inspiratie voor een vervolg dus.

Op de hoogte blijven van onze activiteiten? Meld je hieronder aan voor onze nieuwsbrief.