Advies aan huis voor een klimaatvriendelijke tuin

De eerste bloesems zijn al te zien en het tuinseizoen is zo’n beetje gestart met het langzaamaan verwijderen van dorre takken en blad om daaronder nieuw groen te ontdekken. Althans, dat hopen we natuurlijk. Hoeveel schade de droge zomer van vorig jaar heeft aangericht moet nog blijken. Afgelopen dagen is er aardig wat regen gevallen. Is dit vloeibare goud via de dakgoot het riool in gelopen of kon het in de bodem van je tuin zakken?

Als je het regenwater in de eigen tuin laat infiltreren is er minder kans dat het riool bij piekbuien overstroomt. En als je je tuin vergroent, helpt dat ook om opwarming van stedelijk gebied te verminderen. Steen eruit, plant erin. Dit is het motto van Operatie Steenbreek, dat Gemeente, Waterschap en ondernemers in het groen uitdragen. Duurzaam Amersfoort-Zuid ondersteunt dit initiatief van harte en is betrokken bij Operatie Steenbreek in Amersfoort.

Ontwerp en foto: Elke Blänsdorf / Molinia

Operatie Steenbreek Amersfoort, met de werknaam ‘Lekker in je Tuin’, maakt inwoners bewust en ondersteunt en activeert hen door het verstrekken van informatie met ontwerpworkshops, foldermateriaal, voorbeeldtuinen en advies. Ook in Amersfoort-Zuid is een voorbeeldtuin gemaakt waar het water middels een wadi (wateropvang door infiltratie) in eigen tuin opgevangen wordt. De voorbeeldtuinen en de toegepaste maatregelen zijn digitaal te zien op www.lekkerinjetuin.nl. Inspirerend toch!

Er gaat binnenkort een Afkoppelcoach-project van start waarbij vanuit Waterschap/Operatie Steenbreek advies aan huis gegeven wordt over het afkoppelen van de regenpijp en de te nemen infiltratiemaatregelen in de tuin. Mocht je hiervoor interesse hebben, mail dan je contactgegevens naar duurzaamamersfoortzuid@gmail.com. We zorgen dat deze op de juiste plaats terecht komen.

Wat de zomer ons gaat brengen weten we niet, maar je zit in ieder geval koeler en lekkerder in een groene tuin en idealiter kan de tuin besproeid worden met regenwater uit de regenton.

Design: Chris Kit, GLU | Techniek: Kleine Stappen