Impressie Inspiratieavond Isoleren

Woensdag 23 januari 2019 organiseerde Duurzaam Amersfoort-Zuid (DA-Z) een inspiratieavond over het isoleren van woningen. Je woning goed isoleren, is de eerste stap richting een aardgasvrije of energie-neutrale woning. Veel mensen willen die eerste stap wel zetten, maar weten niet goed hoe; er is zoveel informatie te vinden op internet en tegelijkertijd zijn adviezen vaak tegenstrijdig. Op de inspiratieavond liet DA-Z het eerlijke verhaal horen en inspireerden buren elkaar.

Tijdens deze avond lichtte Pauline Sparenburg van de gemeente Amersfoort toe, hoe de gemeente en andere partijen aan een CO2-neutrale stad werken (Presentatie gemeente Amersfoort tijdens Isolatieavond DA-Z 190123). De ambitie is dat alle wijken komende jaren van het aardgas af gaan en daar duurzame alternatieven voor in de plaats komen. Wanneer Amersfoort-Zuid aan de beurt is en welke alternatieven hier toegepast worden is nog niet duidelijk. Pauline gaf aan dat huiseigenaren niet stil hoeven te zitten. Het is altijd goed om je woning te isoleren. Dat is de eerste stap richting wonen zonder aardgas. Bovendien is een stap die je vaak terugverdiend, omdat je daarna minder energie verbruikt.

Daarna deelden vijf huiseigenaren uit Amersfoort-Zuid hun ervaringen met woningisolatie. Aan bod kwamen:

  • isoleren van de kruipruimte met behulp van reflecterende dekens. Groot voordeel is dat je die dekens heel eenvoudig zelf aan kunt brengen;
  • dakisolatie met behulp van natuurlijke materialen; het werkt heel prettig en levert je een gezond én warme woning op;
  • isoleren van dak, gevels en vloeren met natuurlijke materialen (bio-based); een plan dat stapsgewijs in een aantal jaren uitgevoerd werd. Het hele gezin werkte mee!
  • optoppen en isoleren van een woning met steens- en zelfs halfsteens gevels. Een uitdaging waar veel mensen met een oude woning voor staan;
  • de grondige verbouwing van een gemeentelijk monument uit 1900; de woning is super goed geïsoleerd en wordt nu verwarmd met behulp van een warmtepomp.

Presentaties: Presentaties huiseigenaren tijdens Isolatieavond DA-Z 190123

Er waren zestig wijkgenoten aanwezig. Sommigen hadden nog niets geïsoleerd. Anderen woonden al aardgasvrij. Huiseigenaren deden inspiratie op, gaven elkaar tips en adviezen. Dat smaakt naar meer!

Op de hoogte blijven van onze activiteiten: meld je aan voor de Nieuwsbrief (homepage onderaan)

Design: Chris Kit, GLU | Techniek: Kleine Stappen