Infraroodactie

Net als vorig jaar organiseert Duurzaam Amersfoort-Zuid dit jaar een warmtescan-actie. We maken infraroodfoto’s waarop warmteverschillen aan de buiten- en binnenkant van je woning helder worden. Daar kunnen bouwkundige gebreken verborgen zitten, zoals het ontbreken van isolatiemateriaal, gaten en zogenaamde koudebruggen.

Vrijwilligers van Duurzaam Amersfoort-Zuid (bewoners van je wijk) komen langs bij mensen die zich aangemeld hebben en maken dan infraroodopnames van de woningen.

Wij zoeken twee “soorten” mensen:

  1. bewoners die infraroodfoto’s van hun woning willen hebben. Meld je aan via ons e-mailadres: duurzaamamersfoortzuid@gmail.com en geef dan het volgende aan:
    1. Je naam en adres
    2. de dagen van de week (ochtenden/avonden) dat je beschikbaar bent voor een ‘scan-bezoek’ door één van onze vrijwilligers. We weten nog niet wanneer we gaan beginnen, we laten je dit natuurlijk weten.
    3. Eventuele bijzonderheden over je huis of zaken die je specifiek onderzocht wilt hebben.
  2. vrijwilligers die een aantal woningen willen scannen. DA-Z zorgt voor een voorlichtingsavond om te leren hoe je met een infraroodcamera omgaat. Meld je aan en vertel ons wat je al kan op dit gebied en wat je hoopt te leren.

Hoe gaat het in zijn werk?

De actie gaat plaatsvinden als het wat kouder is; voor het maken van infraroodfoto’s is het van belang dat het temperatuurverschil tussen binnen en buiten ongeveer 15 graden is.

Een scan duurt per huis ongeveer 30 minuten. De bewoner kan zelf aangeven of we alleen buiten of ook binnen moeten scannen. In beide gevallen is het van belang dat de bewoner thuis is.

Zodra we weten hoe groot onze groep van vrijwilligers is, gaan we groepen indelen.

Wil je meer weten of je aanmelden, neem dan contact op via duurzaamamersfoortzuid@gmail.com

Kosten

Deze actie gebeurt helemaal op basis van vrijwilligheid. De vrijwilligers bereiden zich voor met een instructieavond en maken achteraf een eenvoudige rapportage. De camera mogen we lenen van Buurkracht, een maatschappelijk initiatief dat als doel heeft mensen in buurten met elkaar te verbinden.

Omdat we de kosten zo laag houden, kunnen we de actie gratis aanbieden. Een vrijwillige bijdrage wordt echter zeer op prijs gesteld. Op die manier kunnen we als bewonersinitiatief onze activiteiten continueren.

Design: Chris Kit, GLU | Techniek: Kleine Stappen