Energieneutraal wonen

‘Waar moet ik beginnen als ik mijn woning energiezuiniger wil maken?’ Die vraag leeft bij veel woningeigenaren. Daarom is Duurzaam Amersfoort-Zuid in 2016 gestart met het project Bestaande Woningen naar Energieneutraal.

Veel huiseigenaren in Amersfoort-Zuid weten dat hun woningen op het gebied van energie verbeterd kunnen worden. Maar ze aarzelen om concrete stappen te zetten. Logisch ook, want er rijzen meteen een paar belangrijke vragen: waar moet ik beginnen, met welke partijen moet ik in zee gaan, wat moet ik wel en wat vooral niet (laten) doen? Nog afgezien van de mogelijke rompslomp. Gelukkig hebben diverse huiseigenaren in Amersfoort-Zuid hier al ervaring mee opgedaan. Er is veel informatie beschikbaar. Gewoon in onze eigen wijken, bij onze buren!

Stip aan de horizon

DA-Z wil huiseigenaren in Amersfoort-Zuid bewegen om hun woningen energiezuiniger te maken. Als ‘stip aan de horizon’ zien we een Amersfoort-Zuid waar veel meer huizen energieneutraal zijn (=  evenveel energie produceren als ze verbruiken). Daarom brengt DA-Z huiseigenaren in Amersfoort-Zuid met elkaar in contact, zodat zij elkaar inspireren, informeren en adviseren.

Stappen

DA-Z wil in een aantal stappen het aantal energieneutrale woningen vergroten. Via e-mail, Facebook en info-avonden van DA-Z kunnen huiseigenaren met elkaar in contact komen. Zo onderzoeken we welke maatregelen huiseigenaren in Amersfoort-Zuid al genomen hebben en wie de eigen ervaringen wil delen. Zo blijkt ook aan welke informatie behoefte is. Rond die onderwerpen organiseren we informatieavonden met (ervarings)deskundigen en bijvoorbeeld een inspirerende ‘duurzame huizenroute’ door Amersfoort-Zuid.

Samenwerking

DA-Z zoekt aansluiting en samenwerking met vergelijkbare organisaties binnen of buiten de wijk en met de Gemeente Amersfoort.

Inkoopkracht

DA-Z stimuleert huiseigenaren die energiebesparende maatregelen willen laten uitvoeren, om gezamenlijk offertes aan te vragen. Bedrijven geven flinke kortingen als zij meerdere huizen op een dag of in een week kunnen verbeteren. Op het na-isoleren van spouwmuren wordt zelfs al korting gegeven als je dit bij twee woningen, in plaats van een woning laat uitvoeren.

Gasloos wonen – Wat betekent het om ‘van het gas af te gaan’?

Marianne Nevens van DA-Z onderzocht samen met een groep buurtgenoten uit Amersfoort-Zuid wat ‘aardgasloos’ in de praktijk voor huiseigenaren betekent. Lees haar blog Verkenningstocht aardgasloos wonen.

Of volg Henk en Ingrid Van Gas Los op YouTube die hun nieuwe huis zonder gas willen hebben. Of ga naar de site van HIERverwarmt voor meer informatie.

 

Archief

Inspiratieavond Isoleren ‘Zo doen de buren dat!’

Op woensdag 23 januari 2019 organiseerde Duurzaam Amersfoort-Zuid (DA-Z) een inspiratieavond over het isoleren van woningen. Buren inspireerden elkaar met eerlijke verhalen uit de praktijk. Lees hier een impressie van de avond.

Energieneutraal maken van vooroorlogse woningen

Op 4 oktober 2016 organiseerde DA-Z een informatieavond over het energieneutraal maken van vooroorlogse woningen en monumenten. Lees hier het verslag van die avond.

Design: Chris Kit, GLU | Techniek: Kleine Stappen