Basisscholen

Duurzaamheidsprogramma’s Basisscholen

Ook bij duurzaamheid is het goed om ‘aan de basis’ te beginnen. Daarom wil DA-Z scholen stimuleren om aandacht te besteden aan thema’s als gezondheid (bewegen en voeding), vervoer, groen, energie en afval. De ‘lege’ daken van basisscholen zijn bijvoorbeeld zeer geschikt voor zonnepanelen. Ze leveren de scholen niet alleen een fikse kostenbeparing op, maar zijn tevens een uitstekende aanleiding om duurzaamheid in de lessen te verwerken.

In het Soesterkwartier hebben de basisscholen De Kubus  en ’t Anker al zo’n kleine zonnecentrale op het dak. Amersfoort-Zuid kan daar natuurlijk niet bij achterblijven. Met hulp van DA-Z is het dak van de School op de Berg aan de Tollenslaan sinds de zomer van 2016 omgetoverd tot een zonnedak met 128 zonnepanelen. En waarom daar stoppen? ‘Onze’ wijken tellen tenslotte ruim 20 scholen – niet alleen basisscholen – met geschikte daken. DA-Z gaat in de loop van 2016 dan ook onderzoeken welke andere scholen belangstelling hebben om deze aantrekkelijke stap te zetten – en op verschillende manieren duurzaamheid in de schoolactiviteiten te verwerken.

Hebt u een tip? Kent u mensen in de ouderraad, medezeggenschapsraad of het bestuur van een school die belangstelling hebben? Of bent u dat zelf? Laat het ons weten.

Design: Chris Kit, GLU | Techniek: Kleine Stappen