Ik had ook gewoon alleen het behang van de muren kunnen halen….

Interview met Geralt Huisma

Door Tammo ter Hark

Geralt Huisma woont met zijn vriendin en dochter (nu 4 maand) sinds 2019 in de van Bemmelstraat. Zij kochten daar een vervallen huis en knapten het op tot een comfortabel gasvrij huis in twee maanden.

Toen we dit huis kochten had het geen centrale verwarming, dat gebeurde nog met een gaskachel en een houtkachel. We stonden toen voor de keuze om het gewoon bewoonbaar te maken of het echt grondig aan te pakken. We kozen voor dat laatste: we wilden een gasvrij huis maken dat helemaal elektrisch verwarmd wordt.

Op 15 juli 2019 kregen we de sleutel en op 15 september zijn we erin getrokken. Echt twee maanden dus voor een enorme verbouwing waarbij de buitenschil bleef staan en we binnenin alles opnieuw opgebouwd hebben. Gelukkig kan mijn vriendin enorm goed plannen en kan ik hard werken. We kregen coaching van mijn vader en mijn zwager verzorgde de kozijnen, dat is zijn vak. Voor het stucwerk hebben we een stukadoor ingehuurd, die kan dat veel sneller en beter dan ik.

Om het huis te verwarmen hebben we gekozen voor infraroodverwarming. De panelen (van 30 x 120 cm) hebben we aangebracht tussen de balken zodat het er netjes uitziet. We schakelen alleen aan waar het nodig is. Op die manier verwarm je niet de lucht in je kamer maar alleen de personen. Dat scheelt enorm.

We vinden koken op gas nu nog wel zo fijn, we hebben ons fornuis aangesloten op een gasfles. Op een gasfles kunnen we drie kwart jaar koken, dat vind ik geen moeite.

Op het dak liggen allemaal zonnepanelen; 2 panelen zorgen voor warm water en 15 voor elektriciteit, het totaal vermogen van de zonnepanelen is 5,85 kWp. Daarvoor hebben we wel de meterkast moeten aanpassen, er was eerst een 1 x 25 Ampère aansluiting en nu een 3 x 25 Ampère aansluiting.

We hebben het hele huis van binnen geïsoleerd met 70 mm PIR en daar overheen gipsplaten. Tussen de buitenmuur en de isolatie zit een spouw van 2 cm. Op de gipsplaten hebben we stuc aangebracht van leem, dat zorgt voor een goede vochtbeheersing; leem neemt vocht op, gips niet. En het voordeel van leem is dat je beschadigingen altijd makkelijk kunt bijwerken. Voor de afwerking hebben wij gekozen voor leemverf dit is een ademende verf, met een niet-ademende verf zoals latex gaat de ademende werking van het leem verloren. Leemverf wordt vaak aangeboden bij leveranciers die ook leem stuc verkopen.

De badkamer hebben we voor nu in originele staat gelaten, dit is een project voor later. Voor de verwarming hebben we gekozen voor een infrarood spiegel. Hier hebben we een nadeel van infrarood ontdekt: de badkamer bestaat voornamelijk uit glanzende witte tegels, wit weerkaatst licht dus ook infrarood licht. Hierdoor warmt de ruimte moeilijk op, *de straling zelf voelt wel warm aan maar de lucht blijft koud omdat de objecten en muren niet warm worden. Hier gaan we met de verbouwing van de badkamer rekening mee houden.

Omdat we alles aan de binnenkant verbouwd hebben en er aan de buitenkant weinig veranderd is hebben we geen last van vergunningstrajecten gehad dat was erg makkelijk.

Onze woning heeft in het afgelopen jaar (van juli t/m juni) 5403 kWu verbruikt, hiervan hebben we 2704 kWu zelf opgewekt dus we hebben nog 2699kWu ingekocht. De zonnepanelen liggen pas vanaf februari op het dak dus die hebben niet het volledige jaar opgewekt. De totaal opgewekte energie van de zonnepanelen nu ( 24 sept) is 4900kWu, ik verwacht dat we dit  jaar op nul uit gaan komen. Omdat we geen gas verbruiken hebben we geen leveringscontract voor gas. De gasmeter is nog wel aanwezig in ons huis en Stedin vindt dat wij die moeten laten verwijderen omdat we geen contract hebben. Daarover wil ik je later meer vertellen.

Al met al vind ik het een prachtig traject: we besparen een hoop en de woning is enorm veel meer waard geworden.

Intussen zijn we ook buiten verder gegaan: ik ben begonnen met een opleiding Permacultuur en in de tuin staan nu de eerste moestuinbakken. Het is heerlijk om te eten uit je eigen tuin.

* de straling zelf voelt wel warm aan maar de lucht blijft koud omdat de objecten en muren niet warm worden.

Hoe werkt infrarood verwarming:

Infrarood verwarming kun je een beetje vergelijken met de zon. De warmte van de zon is ook infrarood maar dan veel sterker. Deze straling kan niet de lucht verwarmen alleen maar oppervakken. De oppervlakken zullen uiteindelijk door middel van convectie (ondat het oppervlak zelf opwarmt) de lucht opwarmen. Donkere oppervlakken warmen sneller op dan lichte oppervlakken; een zwarte tafel word veel heter in de zon dan een witte.