Extra vrijwilligers gezocht voor DA-Z Warmtescan-actie 2022-2023

Komende winter organiseert Duurzaam Amersfoort-Zuid voor de vijfde keer een warmtescan-actie in onze wijken. Vrijwilligers komen op aanvraag langs bij buurtgenoten om infraroodfoto’s van hun huis te maken. Die foto’s geven aan op welke plekken de meeste warmte uit het huis lekt – en waar isolerende maatregelen dus effectief kunnen zijn.

300 huizen

Bij de vorige edities van de DA-Z Warmtescan zijn er per keer tussen de 60 en 90 huizen gescand. Cijfers waar Tammo ter Hark, een van de organisatoren, bijna helemaal tevreden mee is. “In totaal zijn er inmiddels zo’n 300 huizen gescand. Daar zijn we blij mee. Uit nagestuurde enquêtes blijkt ook dat veel van de deelnemende huiseigenaren daarna energiemaatregelen nemen. Daar doen we het tenslotte voor!”

Extra scan-vrijwilligers

Komend jaar wil Duurzaam Amersfoort-Zuid dit succes graag evenaren. Aan de vraag zal dat niet liggen. Tammo: “Er zijn elk jaar meer aanmeldingen. Uiteindelijk hebben we vorig een paar huiseigenaren moeten teleurstellen. Dat is jammer, we willen natuurlijk zoveel mogelijk huizen scannen. We hebben al een enthousiaste groep vrijwilligers. Maar om de vraag aan te kunnen hebben we een paar extra nodig.”

Workshop

Is er speciale voorkennis nodig om te kunnen scannen? Tammo: “Nee, je krijgt een korte workshop hoe je moet omgaan met de infraroodcamera en hoe je de infraroodbeelden moet interpreteren. Dat is het. Je moet wel een klein beetje affiniteit met techniek hebben.”

Interesse?

Lijkt het je leuk om als scan-vrijwilliger bij te dragen aan het duurzamer maken van je wijk? Of wil je eerst meer weten? Laat het weten op duurzaamamersfoortzuid@gmail.com. Dan nemen we snel contact met je op.

Design: Chris Kit, GLU | Techniek: Kleine Stappen