Warmtescan-actie 2021 afgesloten met webinar Woningisolatie

Op 28 april organiseerde Duurzaam Amersfoort-Zuid een online webinar over woningisolatie voor huiseigenaren. De online informatiebijeenkomst vormde de afsluiting van de DA-Z warmtescan-actie 2021.

In februari en maart van dit jaar gingen 13 vrijwilligers van Duurzaam Amersfoort-Zuid langs bij in totaal zo’n 90 buurtgenoten om infraroodfoto’s te maken van hun huizen. Huiseigenaren kregen daarmee een beeld van de plekken in de woning waar veel warmte naar buiten ‘lekt’. Elke woningbezitter ontving van de vrijwilliger een kort rapport met de foto’s en enkele bevindingen.

Startpunt

Het doel van de warmtescan-actie is om huiseigenaren in onze wijken te laten zien waar ze kunnen beginnen om hun huis energiezuiniger te maken. ‘De foto’s zorgen in de eerste plaats voor meer bewustwording bij huiseigenaren,’ vertelt organisator Marieke van der Zeijden. ‘En ze kunnen voor de bewoner een startpunt zijn om energiemaatregelen te nemen. Daarom hebben we de negentig huiseigenaren uitgenodigd om op 28 april voor een webinar over energiemaatregelen die je kunt nemen.”

Duurzaam Bouwloket

Het inhoudelijke deel van de webinar werd verzorgd door Gijs Verdonk van het Duurzaam Bouwloket van de gemeente. Hij toonde eerst verschillende kleine energiemaatregelen die je als woningeigenaar zelf kunt nemen, zoals het aanbrengen van radiatorfolie en het isoleren van verwarmingsleidingen. Daarna kwam grote ingrepen zoals vloer-, gevel- en  dakisolatie aan bod, plus tips over goed ventileren (volgens Gijs een vaak vergeten onderdeel!).

Interactie

Veel bewoners maakten tijdens de online bijeenkomst gebruik van de mogelijkheid om vragen te stellen. Bijvoorbeeld over het installeren van mechanische of balansventilatie en eventuele risico’s van de combinatie van binnen- en buitenisolatie. Ook de beste volgorde van maatregelen en de optimale temperatuurinstelling van een cv-ketel kwamen aan bod. Marieke van der Zeijden: “De vragen waren heel divers en betrokken. Het fijne is dat dat ons als bewonersinitiatief ook weer informatie oplevert over waar bewoners tegenaan lopen bij het verduurzamen van hun huis. Daar kunnen we in de toekomst weer op inspelen.”

Corona

Dit jaar was de derde keer dat DA-Z de warmtescan-actie organiseerde. Twee jaar geleden werden zo’n vijftig woningen gescand, vorig jaar zeventig. “Ditmaal moesten we bij negentig aanmeldingen de inschrijving sluiten,” vertelt Marieke. “Anders was het niet meer te behappen.” Vanwege corona ging alles wel anders dan anders. De huizen konden alleen vanaf de buitenkant worden gescand, niet van binnen. Ook de instructie en het overleg gingen noodgedwongen allemaal online.  “Desondanks zijn we wel heel blij dat we de actie hebben laten doorgaan. De reacties van de deelnemers waren heel positief en het enthousiasme van de vrijwilligers was ook dit jaar weer hartverwarmend. Wat ons betreft doen we de actie volgend jaar weer, er zijn vast nog wel wat huishouden in Amersfoort-Zuid die duurzame stappen willen zetten.”

Presentatie

De presentatie (pdf) van 28 april is hier te vinden.

 

 

Design: Chris Kit, GLU | Techniek: Kleine Stappen