‘Pick je plant’ Tuinieren op zandgrond door Marianne Nevens

Door Marianne Nevens,

Tuinieren in Amersfoort-Zuid, is tuinieren op zandgrond. Zand is lichte grond en makkelijk te bewerken. Maar water zakt er snel doorheen. Mest en andere voedingsstoffen spoelen mee uit naar het grondwater. Tuinieren op zandgrond, betekent dus tuinieren op droge grond én arme grond.

Om zandgrond te verrijken is het verstandig om het humusgehalte op te krikken. Dat doe je door in het voorjaar én het najaar flink wat organische compost door het zand te werken en een mulchlaag aan te brengen. Maar zand blijft zand. En het allerbelangrijkste is dan ook dat je de juiste bomen, heesters en tuinplanten kiest. Mijn favorieten zijn:

Papieresdoorn (Acer griseum) – een kleine boom met een mooie afschilferende stam en een  prachtige herfstkleur.

Vlinderstruik (Buddleja davidii) – de ‘Black Knight’ heeft donkerpaarse bloemen, die (de naam zegt het al) veel vlinders aantrekken.

Parelgras (Sporobolus heterolepis) – heel veel siergrassen zijn zeer geschikt voor zandgrond. Ze geven het hele jaar door structuur aan je tuin en zijn er in alle maten. Parelgras is een van mijn favorieten. (Foto = Chinees rietgras)

Siberische edelweiss (Anaphalis triplinervis ‘Silberregen’) – vrijwel alle grijsbladige planten gedijen uitstekend op zandgrond. De Siberische edelweiss is het hele jaar mooi.

Duizendblad (Achillea millefolium) – duizendblad is er in allerlei kleuren. Het is een weefplant, die in allerlei kleuren te krijgen is.

Herfstaster (Aster frikartii ‘Jungfrau’) – een echte herfstbloeier, die zich gemakkelijk uitbreidt.

Sneeuwklokje (Galanthus elwesii) – bijna alle bollen doen het goed op zandgrond. Ik ben fan van het sneeuwklokje, omdat ze vaak als eerste bloeien én spontaan verwilderen.

 

Op zoek naar meer tips, inspiratie en praktische informatie? Raadpleeg de website van Margo Gelten, die haar jarenlange ervaring deelt via www.tuinierenopzand.blogspot.com

Design: Chris Kit, GLU | Techniek: Kleine Stappen