Verhaal uit de praktijk: je tuin ‘regenwatervriendelijker’ maken

Vanuit de gedachte ‘het regenwater van nu is het drinkwater van straks’ besloot Amersfoorter Gerard Chel uit het Bergkwartier zijn tuin aan te pakken. In dit artikel deelt hij zijn ervaringen.

‘Ik was me al langer bewust van de noodzaak om zo min mogelijk regenwater in het riool te lozen. Toen ik jaren geleden voor en achter onze woning extra regenpijpen aanlegde, leidde ik deze al naar grindgaten in de tuin. En vorig jaar kwam ik via de gemeente in contact met hovenier Guido van Beek, tevens parttime ‘regenwatercoach’. Guido kwam bij ons langs en legde ter plekke uit op welke manieren we het regenwater uit het riool kunnen houden. Van het aanleggen van een wadi tot het plaatsen van regentonnen. Van het omleiden van regenpijpen tot het beplanten van een plat dak. Ook gaf Guido ter plekke praktische tips hoe wij onze tuin regenwatervriendelijker’ konden maken.

Voortuin

In de voortuin heb ik vervolgens één regenpijp losgekoppeld en naar een gegraven wadi van ongeveer 6 m2 geleid. Daarin heb ik oeverplanten geplant, planten die zowel tegen droogte als tegen water kunnen. Zoals penningkruid, oeverzegge, kattestaart, waterlobelia, irissen en naaldgras.

De andere regenpijp gaat naar een regenton van 310 liter. Als deze vol is, voert een eerste overloopslang het water ook naar de wadi. Een tweede overloop, ietsje hoger op de ton, gaat terug naar het riool – heel handig tijdens vakanties. Op deze ton heb ik ook twee druppelslangen aangesloten die de voortuin bij droogte van water voorzien. Ik heb gekozen voor een druppelslang omdat deze zuiniger is dan een zweetslang en je deze ’s winters ook niet hoeft weg te halen.

Van een ander dak heb ik één regenpijp boven in de goot afgedicht en de andere via een houten betimmering de tuin in geleid. Kortom, aan de voorzijde van onze woning belandt geen drup regenwater meer in het riool. De hele zomer – die buitengewoon droog was – heb ik de voortuin (ca. 50 m2) met het water uit de ton kunnen bewateren.

 

 

 

 

 

 


Achtertuin

Helemaal achter in de tuin heb ik twee regentonnen van circa 110 liter geplaatst die het regenwater van twee schuurtjes en een houtopslag opvangen. Ook die hebben vorige zomer voldoende water gegenereerd om een flink deel van de achtertuin te kunnen besproeien.

Resultaten

Resultaat van deze maatregelen: we hebben 30% minder water verbruikt. Maar we zijn nog niet klaar. Komende weken komen de zijkant en de achterkant van het huis aan de beurt. Ik haal een deel van de bestrating weg, leg een tweede wadi aan, koppel regenpijpen los en plaats enkele grote regentonnen.

Om een indicatie te geven van de kosten: als alles klaar is, heb ik zo’n € 1.000 uitgegeven. Het is een goede investering. Voor het milieu omdat ik minder water op het riool loos en er meer water in de grond blijft. Voor mijn portemonnee omdat ik minder kostbaar drinkwater verbruik.’

‘REGENWATER VAN NU IS DRINKWATER VAN STRAKS’

 

 

Design: Chris Kit, GLU | Techniek: Kleine Stappen